Project Description

Ένα από τα σημαντικότερα οικιακά παράσιτα είναι η μύγα, όχι μόνο εξαιτίας της όχλησης που προκαλεί αλλά και των επικίνδυνων μικροβίων που μεταφέρει. Η οικιακή μύγα (Musca domestica), αποτελεί το πιο κοινό είδος και μεταφέρει μέχρι και εκατό διαφορετικούς παθογόνους μικροοργανισμούς.
Οι μύγες τρέφονται κυρίως με οργανικά υποστρώματα που βρίσκονται σε αποσύνθεση. Φυτικά υπολείμματα, ώριμα φρούτα και λαχανικά, απορρίμματα, ακαθαρσίες αποχετευτικών δικτύων φιλοξενούν συχνά πληθυσμούς μυγών.
Ο κύκλος τους περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, ωό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο. Τα ακμαία φέρουν ζεύγος μεμβρανωδών πτερύγων. Αποθέτουν τα αυγά τους σε σημεία όπου υπάρχει αρκετή τροφή για τις προνύμφες. Τα θρεπτικά υποστρώματα διαφέρουν ανάλογα με το είδος της μύγας. Τα περισσότερα είδη είναι φωτόφιλα και έλκονται από πηγές φωτός.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Η εγκατάσταση παγίδων διαφόρων τύπων (κολλητικές επιφάνειες, τροφοελκυστικές παγίδες, ηλεκτρικές συσκευές με υπεριώδη ακτινοβολία) συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των προβλημάτων με βιολογικό τρόπο. Η επιλογή του τύπου εξαρτάται από το είδος της μύγας που αντιμετωπίζουμε. Η απεντόμωση με τη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων αποτελεί το τελικό στάδιο στην καταπολέμηση μυγών. Για την αντιμετώπιση, επιλέγονται ήπια εντομοκτόνα, τα οποία εφαρμόζονται με διάφορες μεθόδους, όπως υπολειμματικούς ψεκασμούς (διαλυτά εντομοκτόνα), διακριτικά και στοχευμένα. Συχνά στην απεντόμωση χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα στομάχου. Τα σκευάσματα εφαρμόζονται συνήθως με τη μορφή επιχρίσματος (επάλειψη), αποτελούν τροφή για τις μύγες και λειτουργούν με την κατανάλωση.